Tibet Seyahat İzni “Tibet Vizesi”

Tibet Seyahat İzni “Tibet Vizesi”

 

Tibet’e Seyahat

Dünyanın en geniş ve 4 Bin metrelik ortalama yüksekliği ile en yüksek platosuna sahip Tibet (Xi Zang ) aynı zamanda “Dünyanın Çatısı” olarak adlandırılır. Bu yazımızda; çok farklı ve mistik bir havası olan Tibet’i ziyaret etmek için, seyahat öncesinden yapılması gereken hazırlıklar hakkında bilgi vereceğiz.

Tibet’e Bireysel Seyahat Edemezsiniz.

Tibet’e seyahat etmek için ilk şart grup ile seyahat etmektir. 2008 yılından bu yana Tibet Otonom Bölgesine bireysel girişler yasaklanmış olup, grup halinde ve özel izin ile giriş yapılmalıdır.

Tibet Seyahat İzni “Tibet Vizesi”

Tibet’e giriş için özel izin alınmalıdır.

Tibet seyahati için öncelikle Çin vizesine sahip olunmalıdır. Vizenizi temin ettikten sonra turunuzu düzenleyen seyahat acentanız sizden pasaport kopyanızı, Çin Vizesi kopyanızı talep edecek, düzenlemiş olduğu tur programı ile beraber seyahatinizden önce Çin’e göndererek Tibet Seyahat İzin belgesini çıkaracaktır. Bütün bu işlemler seyahat acentamız (Ligarba Turizm) tarafından yapılmaktadır.

Tibet Seyahat İzin Çeşitleri

Aşağıda örnekleri bulunan 3 çeşit seyahat izni “vizesi” bulunmaktadır.

  1. Tibet Seyahat İzni: Bu seyahat izni en önemli olan izindir ve bu olmaksızın Tibet’e girme şansınız yoktur. Tibet Turizm Bürosu tarafından verilir. Bu izin ile Lhase ve diğer Tibet Otonom bölgeleri ziyaret edilebilir. Tibet seyahat izni, Tibet yolculuğuna başladığınız noktada, gerek uçak gerekse trene check in yaparken size sorulacaktır. Bu belgeyi ibraz edememeniz durumunda check in işleminize müsaade edilmez. 
  2. Yabancılar Seyahat İzni : Halk Güvenlik Bürosu (Public Security Bureau ) tarafından verilen bu izin Tibet’in turizme açılmamış (Tsetang: Samye Manastiri, Tibetan King Mezarı, Changdruk Tağnağı, Yumbulakhang, Shigatse: Sakya Manastırı, Everest Dağı, Rongbuk Manastırı , Gyangtse: Pelkor Chode Manastırı & Kubum Stupa , Nqari Bölgesindeki bütün noktalar, Nyingchi Bölgesindeki Basumtso Gölü, Chamdo Bölgesindeki bütün turistik noktalar)’ı ziyaret için verilen bir izindir. Bu izin belgesi Tibet’e vardığınızda başvuru yapabileceğiniz bir izindir. Bu izin başvurusu için seyahat acentanız sizden “Tibet Seyahat İzni”nizi ve pasaportunuz isteyecek ve sizin için Yabancılar Seyahat İzni çıkaracaklardır. Eğer seyahatinizi karayolu ile Yunnan, Sichuan, Qinghai veya Xinjiang bölgelerinden yapıyorsanız, seyahatinize başlamadan önce Yabancılar Seyahat İzninizi almalısınız. 
  3. Askeri Alan Giriş İzni: Askeri alan giriş izni, Ali’deki Kailash Dağı veya Chamdo’daki Rowok gölü gibi askeri alan hassasiyeti bulunan bölgeleri ziyaret etmek için talep edilen giriş iznidir. Kailash Dağı ve Doğu Tibet gibi hassas sınır şeridi için Askeri Alan Giriş İzni yanısıra Dışişleri İzni de gereklidir. Bu izinlerin çıkması yaklaşık 15 gün sürmektedir. 

Önemli :

Tibet Seyahat İzni başvuru süresi bölgenin turizm yoğunluğuna bağlı olarak uzayıp kısalabilmektedir. Yoğun dönemlerde 20 – 30 gün arası sürerken, kış dönemi gibi yoğun olmayan sezonlarda ise 1 haftaya kadar inebilmektedir. Bu süreç ile ilgili olarak Çin Hükümeti belirli aralıklarla Tibet Seyahat İzni Güncellemesi yayınlamaktadır. En son 17 Aralık 2014 tarihinde yayınlamış olduğu güncelleme aşağıdaki gibidir. Seyahatinize başlamadan önce bu güncellemeleri kontrol etmeniz seyahatinizin aksamadan yürümesi açısından faydalıdır.

17 Aralık 2014 Tibet Seyahat İzin Güncellemesi:

Tibet turizm endüstrisi düşük sezona girmiş olup, bölgede çok fazla turist bulunmadığından dolayı Tibet Seyahat İzin süreci yüksek sezona göre daha kolay hale gelmiştir. Evrak işlemleri bir haftadan daha kısa sürmektedir. Ayrıca, bölgede yaşanan çığ düşmelerinden dolayı Kailash Dağı ve Uzak Batı Tibet kısımlarının bu dönemde ziyaret edilmesini tavsiye etmiyoruz.

Yeşil Pasaport Sahipleri İçin Önemli Uyarı:

Tibet Seyahat İzni Çin vizesine sahip olmayan kişiler için verilmemektedir. Çin vizesinden muaf olan pasaport tipine sahip olan kişilerin, Tibet seyahatleri için pasaportlarını değiştirmeleri gerekmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir